Idealne po porannej praktyce jogi, doskonałe na ciążowe mdłości i mega odżywcze koktajle owocowe już na stałe zagościły w moim jadłospisie. Dziś pragnę podzielić się z Wami kilkoma bardzo prostymi przepisami, dzięki którym udało mi się połączyć życie w zgodzie ze staroindyjskim systemem odżywiania wg. ajurwedy oraz potrzebą wprowadzenia do swojej diety świeżości płynącej z owoców i warzyw.
Generalnie rzecz biorąc pojęcie owocowego koktajlu lub smoothie w ajurwedyjskiej tradycji raczej nie funkcjonuje. Stawiamy w niej bowiem na pobudzanie ognia trawiennego (agni) poprzez spożywanie gotowanych potraw. Wprowadzając do mojej diety surowe składniki postawiłam więc na połączenie ich z rozgrzewającymi przyprawami oraz unikanie łączenia ich z produktami białkowymi takimi jak jogurty, mleko itp., które bardzo często pojawiały się w przepisach, zastępując je wodą (kokosową lub filtrowaną lub domowym mlekiem migdałowym). Warto pamiętać również, że aby nie spowalniać naszego trawienia wszystkie składniki powinny być przed użyciem przechowywane w temperaturze pokojowej (owoce nie mogą być mrożone jak w przypadku tradycyjnych smoothies).
Poniżej znajdziecie przepisy na moje 4 ulubione koktajle, które w pierwszych miesiącach ciąży stanowiły niemalże moje jedyne posiłki. Mogłam je pić na śniadanie, obiad i kolację, czując się pełna energii i gotowości na spotkanie ze wszystkim, co życie przygotowało dla mnie danego dnia.
Karaibski chill
2 banany
1 szklanka świeżego ananasa
1 wyciśnięta pomarańcza
1 łyżeczka startego imbiru
1 szklanka wody kokosowej
Arbuzowe love
2 szklanki arbuza
½ wyciśniętej limonki
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka puree bazyliowego
1/8 łyżeczki kardamonu
1/2 szklanka wody kokosowej lub filtrowanej
Zielony mix
2 wydrążone jabłka
1 ogórek
2 szklanki liści szpinaku lub rukoli
1 cytryna wyciśnięta
1 łyżeczka startego imbiru
1 szklanka filtrowanej wody
mała szczypta himalajskiej różowej soli
Spicy mango
1 banan
½ duzego mango (1 małe)
1/8 łyżeczki kardamonu
¼ łyżeczki imbiru
½ łyżeczki kurkumy
1 szklanka mleka migdałowego
Jak zrobić domowe mleko migdałowe:
Przygotowując domowe mleko migdałowe dodaj przefiltrowaną wodę do 1 szklanki migdałów (woda powinna sięgać ok. centymetra ponad migdały) i pozostaw namoczone przez noc lub co najmniej osiem godzin. Następnie odcedź migdały i wrzuć do blendera dodając 3 daktyle bez pestek, 1 łyżeczkę proszku waniliowego, szczyptę soli morskiej i 4 szklanki przefiltrowanej wody. Miksuj na wysokim poziomie do uzyskania gładkości. Do przecedzenia użyj gazy bambusowej lub sitka o drobnych oczkach. Domowe mleko migdałowe można przechowywać w lodówce do czterech dni.